chovatelská stanice leonbergerů


Hnusná chřipka

05.03.2011 19:50

 

Jak jsem psala,Norton zemřel,nemocen byl tři dny a my se domnívali,že mu zkolaboval oběhový systém věkem. Zkolaboval,leč zřejmě ne věkem. Popíšu….jeden den byl naprosto normální, snědl i večeři a v noci, chodíme ven ještě než jdeme spát kolem půlnoci, byl už takový divný, jako unavený, špatně chodil. On už spal doma,ale tady nevydržel a chtěl stále ven. Tak jsem si říkala,má zažívací potíže. Ráno se tak divně plížil, pořád pil, občas měl náběh na zvracení ,ale jen pěna. Velmi špatně vstával. Lékař nasadil léky na zavodnění a dýchání.  Zvětšilo se mu břicho, jakoby nadmulo,už nevstal,špatně dýchal. Nic víc nás nenapadlo, jen prostě že nefunguje buď srdce nebo ledviny. Byl už tak špatný, že třetí den jsme ho museli uspat. To byl pátek.

V pondělí zvonila sousedka, že přišli během dvou dnů o 9 letého berňáka, horečka, kolaps, na klinice rtg, sona, kapačky…a nic, do rána umřel.

To už bylo trochu divné, proběhla mě hlavou otrava.

Tento týden v úterý se naprosto stejná situace opakovala s Winny…večeře ano,pak už nic a divná chůze,malátnost. Ráno apatie, zvětšené břicho,zapadlé oči…navíc zrovna se předávaly dvě fenky,byla jsem nervozitou ochromená. Hned jak to šlo jsem jela na veterinu, dopoledne horečku neměla, u lékaře  už ano, doktor se zhrozil, napíchal jí antibiotika,  něco proti běžné otravě, něco na splasknutí břicha a vitaminy a béčka. Hned mě odeslal na rozbor krve,za hodinu byl hotový. Ukázalo se, že otrava to nebude, játra a ledviny dobré, ale šíleně moc bílých krvinek. To značí  nějaký silný zánět. A tak jsme přemýšleli a diskutovali a když jsem se zmínila,že oba skoro nemohli vstát, že je tam nějaká bolestivost, doktor zastříhal ušima a řekl…to bude ono, to bude ta virová chřipka,jako u lidí, bolesti kloubů,vysoké horečky,potíže s dýcháním. Odpoledne se Winny zlepšila, od té doby jezdíme denně na antb. v injekční formě. Kvečeru se tu stavil kl.člen , lékař, jel pro maso a tak jsme to probrali a on zkonstatoval, že je to velmi pravděpodobné, že tyto chřipky staré lidi, jako  psy, mohou zabít,jenže problém je ten,že se usadí ve střevech,způsobí zánět, střeva propouští tekutinu do břicha,čímž se zanítí pobřišnice. Takže se zvětší břicho a je malér. Sono ani rtg. to neukáží.

Naprosto vše tomu nasvědčuje. Ani nedomýšlím co kdyby to chytla štěňata. Takže jsme všichni v pozoru a sledujeme a sledujeme.Když přišel ještě mail od dalších majitelů leonů, že jim umřela starší fenka, den před Nortonem, s naprosto stejnými příznaky…je to jasné. Je to nějaká virová nákaza,zřejmě mutace nebo přímo ta „lidská“ hnusná forma. Podotýkám,že my chřipku  neměli.

A co na to zabírá…antb. Cefalexin inj. forma, vitaminy, na zvětšené břicho No-Spa. Hlavně…….nečekat dlouho, jak už se zvětší to břicho, jde o život. Bylo to strašné, rychlé,vyčerpávající a depresivní. Ještě z toho nejsme úplně venku, ale jde to k lepšímu.

—————

Zpět